Реклама

Na pervuyu stranicu
Arhivy Minas-TiritaArhivy Minas-Tirita
  Annotirovanniy spisok razdelov sayta

В. В. Бойн╕цький
(Ки╖вський ун╕верситет ╕м. Т. Г. Шевченка)

Огляд можливих напрямк╕в л╕тературно-критичного досл╕дження художн╕х твор╕в Дж. Р. Р. Толк╕╓на
(тези)

Мета ц╕╓╖ статт╕ - стисло окреслити т╕ кола питань, пов'язаних з творчим доробком Джона Рональда Ру╓ла Толк╕╓на, як╕, на думку автора, складають особливий ╕нтерес для л╕тературно╖ критики ╕ можуть стати об'╓ктами подальших, б╕льш розгорнутих, наукових досл╕джень. Посл╕довн╕сть перел╕ку питань ╓ дов╕льною ╕ не в╕дбива╓ ╖х пр╕оритетност╕. Для розгляду взято твори циклу 'Серединно╖ Земл╕', - насамперед, роман-трилог╕ю "Володар К╕лець" [Прим╕тка 1]. З-пом╕ж численних твор╕в письменника, виданих по його смерт╕, для розгляду було вид╕лено лише роман "Сильмар╕л╕он", який Дж.Р.Р. Толк╕╓н майже завершив.

  1. Казков╕сть та м╕ф╕чн╕сть у "Володар╕ К╕лець". Дуже специф╕чне сп╕вв╕дношення елемент╕в казковост╕ та м╕ф╕чност╕ у роман╕ створю╓ абсолютно сво╓р╕дну ╓дн╕сть. Для образ╕в роману характерним ╓ протиставлення м╕фолог╕зованих та де-м╕фолог╕зованих рис, част╕ випадки по╓днання м╕фолог╕зованих та де-м╕фолог╕зованих рис у межах одного образу. Ц╕кав╕ також сп╕вв╕дношення елемент╕в казковост╕ та м╕ф╕чност╕ у трилог╕╖ "Володар К╕лець", пов╕ст╕ "Гоб╕т" та роман╕ "Сильмар╕л╕он". Анал╕з мотив╕в та сюжетних архетип╕в у "Володар╕ К╕лець" можна провести на основ╕ типолог╕╖ Аарне-Томпсон (розроблений Ант╕ Аарне та вдосконалений Ст╕том Томпсоном ╕ндекс-перел╕к найпоширен╕ших сюжетних схем, що зустр╕чаються у фольклор╕ б╕льшост╕ народ╕в св╕ту).

  2. "Володар К╕лець" як епос. Структура, сюжет та поетика роману у пор╕внянн╕ з давньо-скандинавськими, давньо-кельтськими та давньо-германськими геро╖ко-еп╕чними циклами св╕дчать про осучаснену еп╕чн╕сть твору.

  3. "Володар К╕лець" як роман звитяги. У "Володар╕ К╕лець" та "Гоб╕т╕" очевидною ╓ наявн╕сть архетипу роману звитяги, чи то роману подолання (англ. Quest Story). Для трилог╕╖ характерна множинн╕сть звитяг та звитяжних геро╖в (окрем╕ звитяжн╕ шляхи Фродо, Арагорна тощо).

  4. Персонаж╕ роману. Традиц╕йне зображення певних казкових ╕стот у п╕вн╕чно-╓вропейському фольклор╕ та м╕фолог╕ях ц╕лком можливо пор╕вняти з ╖х зображенням у роман╕. У цьому план╕ особливо наочною ╓ паралельне зображення традиц╕йних казкових персонаж╕в (гноми, трол╕ тощо) та персонаж╕в, "створених" автором (гоб╕ти, енти тощо), "природн╕сть" останн╕х на загальному м╕ф╕чно-казковому тл╕ роману та ╖х м╕сце у м╕фолог╕чн╕й систем╕, розроблен╕й Толк╕╓ном. Потенц╕йно можливо уявити соб╕ ╕снування створених Толк╕╓ном персонаж╕в у давньому п╕вн╕чно-╓вропейському фольклор╕.

  5. Морально-етичн╕ проблеми у "Володар╕ К╕лець". Це - б╕нарне протиставлення Добро-Зло у роман╕. Важливе значення у трилог╕╖ мають проблема вибору та проблема в╕дпов╕дальност╕, елементи християнського морального кодексу. Специф╕чно, ╕з залученням елемент╕в лицарського роману, поставлена у "Володар╕ К╕лець" проблема кохання.

  6. Стиль трилог╕╖. Для стильово╖ тональност╕ впродовж твору типов╕ зм╕ни, т╕сно пов'язан╕ ╕з зм╕стом окремих розд╕л╕в (еп╕чн╕сть, казков╕сть, стильов╕ запозичення з лицарських роман╕в тощо). Стиль "Володаря К╕лець", "Гоб╕та" ╕ "Сильмар╕л╕ону" показу╓ багатство стильово╖ пал╕три художника.

  7. Художн╕ прийоми у роман╕ "Володар К╕лець": упов╕льнення та прискорення сюжетно╖ д╕╖, елементи центроб╕жного роману, особливост╕ опов╕д╕ в╕д третьо╖ особи, важлива роль поез╕й ╕ п╕сень у структур╕ роману.

  8. М╕фолог╕чний Всесв╕т, змодельований Толк╕╓ном:

    1. Зовн╕шн╕й анал╕з (макрор╕вень). Побудова та "функц╕онування" м╕фолог╕чного Всесв╕ту "Володаря К╕лець" в╕дпов╕дають концепц╕╖ Казково╖ Кра╖ни (англ. Faerie), висунут╕й Толк╕╓ном у критичному есе "Стосовно казок".
      Всесв╕т Толк╕╓на як вар╕ант Казково╖ Кра╖ни, грунту╓ться на принцип╕ вторинного твор╕ння (англ. sub-creation), з вельми сво╓р╕дним сп╕вв╕дношенням реального та створеного св╕т╕в. Для Серединно╖ Земл╕ характерна самодостатн╕сть та самозавершен╕сть у межах псевдо-географ╕чного (створеного письменником) локал╕зованого простору та за умов необмеженого псевдо-╕сторичного часу, з розробленою автором хронолог╕╓ю под╕й в╕д "твор╕ння св╕ту" до часу, коли в╕дбува╓ться д╕я "Володаря К╕лець".

    2. Внутр╕шн╕й анал╕з (м╕крор╕вень). Можна вивести загальну структуру св╕тогляду типового мешканця Серединно╖ Земл╕, попри ╕ндив╕дуальн╕стькожного з них. Геро╖ роману над╕лен╕ ╕сторичним самоусв╕домленням, хоча воно скор╕ше ╓ псевдо-╕сторичним, у тому сенс╕, що воно по╓дну╓ "реальну" ╕стор╕ю Серединно╖ Земл╕ з м╕фами. Власна м╕фолог╕я Серединно╖ Земл╕ в╕д╕гра╓ сутт╓ву роль у св╕тогляд╕ ╖╖ мешканц╕в.
      Розглядаючи "Володаря К╕лець" як м╕фолог╕чний тв╕р, ми зустр╕ча╓мось тут з ц╕кавим феноменом м╕фолог╕╖ всередин╕ м╕фолог╕╖. Проблема детерм╕н╕зму та свободи вол╕ у роман╕ ╕нтерпрету╓ться у св╕тл╕ християнсько╖ теолог╕╖. Нев╕д'╓мними ╕ важливими атрибутами Всесв╕ту Толк╕╓на ╓ маг╕я ╕ чар╕вництво, що сп╕в╕снують з певною Вищою Волею. Для св╕тоглядних засад мешканц╕в Серединно╖ Земл╕ характерн╕ численн╕ елементи м╕фолог╕чно╖ св╕дом╕ст╕ давн╕х народ╕в, визначено╖ зг╕дно досл╕джень та наукових розробок представник╕в р╕зних м╕фолог╕чних шк╕л.

  9. Роман "Сильмар╕л╕он". "Сильмар╕л╕он" ╓ м╕фолог╕чно-легендарними п╕двалинами Всесв╕ту Толк╕╓на. Теогон╕я та космогон╕я Серединно╖ Земл╕ м╕стить численн╕ алюз╕╖ з п╕вн╕чно-╓вропейських та ╕удейсько╖ м╕фолог╕й.

  10. Неом╕фолог╕зм твор╕в Дж.Р.Р. Толк╕╓на. Грунтуючись значно б╕льше на створен╕й м╕фо-казков╕й систем╕, ан╕ж на запозиченнях з ╕снуючих систем, та гармон╕йно по╓днуючи м╕фо-казков╕сть з художн╕ми прийомами сучасно╖ л╕тератури, твори Толк╕╓на пос╕дають ц╕лком окреме м╕сце у неом╕фолог╕чних тенденц╕ях л╕тератури ХХ ст.

Перел╕к використаних твор╕в Дж. Р. Р. Толк╕╓на.

  1. "The Lord of the Rings". Grafton, 1992. Contains:
    Part 1: "The Fellowship of the Ring".
    Part 2: "The Two Towers".
    Part 3: "The Return of the King".
  2. "The Silmarillion". Edited by Christopher Tolkien. Grafton, 1992.
  3. "The Hobbit or There and Back Again". HarperCollinsPublishers, 1993.
  4. "The Adventures of Tom Bombadil". HarperCollinsPublishers, 1993.
  5. "On Fairy-Stories". In "Tree and Leaf". Grafton, 1992, pp. 9-75.
  6. "Beowulf: The Monsters and the Critics". In "The Monsters & the Critics and Other Essays". HarperCollinsPublishers, 1997, pp. 5-49.
  7. "On Translating Beowulf". In "The Monsters & the Critics and Other Essays". HarperCollinsPublishers, 1997, pp. 49-72.


Прим╕тки Хранителя

Прим╕тка 1. Роман "Володар Персн╕в" не ╓ трилог╕╓ю. Див., наприклад, тут.

 


Новости | Кабинет | Каминный зал | Эсгарот | Палантир | Онтомолвище | Архивы | Пончик | Подшивка | Форум | Гостевая книга | Карта сайта | Кто есть кто | Поиск | Одинокая Башня | Кольцо | In Memoriam

Na pervuyu stranicy Отзывы Архивов


Хранители Архивов